על אילו סוגי נזיקין ניתן לתבוע?

תביעות אזרחיות בישראל עוסקות בנושאים רבים החל מתביעה על רקע של הפרת חוזה ועד לתביעות בנושא מזונות וירושות. אחד התחומים המרכזיים ביותר בתביעות האזרחיות בישראל, הוא תחום הנזיקין. תביעות נזיקין רבות מוגשות במדינת ישראל לבתי המשפט השונים. במאמר זה נסביר בקצרה את חוק הנזיקין הישראלי ונמנה 3 עילות שבגינן ניתן לתבוע תביעת נזיקין. 

 

חוק הנזיקין ותביעות נזיקין בישראל

החוק שמסדיר את תשלומי הפיצויים במקרה של פגיעה שנעשתה תוך כדי עוולה, הוא חוק הנזיקין. החוק קובע כי על מנת לתבוע בתביעת נזיקין, יש להוכיח כי הנזק בגינו תובעים מקורו בעוולה מסוג מסוים. חוק הנזיקין בישראל מונה מספר עוולות מרכזיות וגם כמה עוולות ייחודיות יותר, שמתאימות למקרים ספציפיים יותר.

כמו כן החוק מאפשר לתבוע בשל שני סוגי נזיקין -נזקי גוף ונזקי רכוש. בכל תביעת נזיקין שמוגשת לבית המשפט, יש לציין את סוג הנזק שנגרם ומה הם הפיצויים המבוקשים בגינו.

 

1 – רשלנות

אחת העוולות המרכזיות שמפורטות בחוק הנזיקין, היא רשלנות. רשלנות יכולה להופיע במגוון של צורות ודרכים שונות, כמו רשלנות של מעסיק, רשלנות רפואית ורשלנות של בעל מתחם או בעל עסק. רשלנות היא בעצם פעולת סטייה מדרך ההתנהגות המקובלת על ידי האדם שביצע את הרשלנות.

לדוגמא, במקרה של מתן טיפול לא נכון לחולה על ידי רופא, הרי שאותו רופא סטה מדרך הטיפול המקובלת, ולכן הוא יכול להיות מואשם ברשלנות. כך הוא הדין במעסיק שלא הקפיד על כללי הבטיחות במקום העבודה, וכתוצאה כך נפצע אחד העובדים. מקרה זה הוא מקרה קלאסי של התעלמות מהסטנדרט המקובל בתחום זה, ולכן הוא עלול להוות רשלנות שמאפשרת תביעת נזיקין.

 

2 – הפרת חובה חקוקה

הפרת חובה חקוקה גם היא עוולה כללית בחוק הנזיקין. עוולה זאת מתרחשת כאשר כל אדם או מוסד מסוים התעלמו מחובה שהוטלה עליהם מכוח החוק, וכתוצאה מכך נגרם לאדם או למוסד נזק. דוגמא נפוצה להפרה של חובה חקוקה היא במקרה בו בעל מתחם או מבנה התעלם מחובתו להציב שלט אזהרה מסוים, וכתוצאה מכך נגרם נזק לתובע.

בכדי להוכיח עוולת חובה חקוקה, יש להוכיח כי הנתבע עבר על חובה חקוקה שמוטלת עליו, שהחובה החקוקה נועדה במקורה להגן על התובע, ושהפרת החובה החוקקה על ידי הנתבע גרמה לתובע לנזק. במקרים שבהם אפשר להוכיח את כל שלושת הדברים האלה – עומדת לתובע עילת תביעה בנזיקין.

 

3 – תקיפה, כליאת שווא והסגת גבול

חוק הנזיקין מפרט גם מספר עוולות פרטיקולריות מסוגים שונים שאינן כלליות. אלה מתעסקות במקרים פרטיקולריים מסוג זה או אחר. בין עוולות אלה אפשר למצוא מקרים של תקיפה על ידי אדם או על ידי חיה, כליאת שווא שנכפתה על אדם מסוים, נזקים שנגרמו כתוצאה מהסגת גבול ועוד.

דיני נזיקין ותביעות נזיקין

אולי יעניין אותך גם

עריכת דין
מדוע כדאי לפנות למשרד עו"ד?

עניינים משפטיים יכולים להיות מורכבים ומכריעים, ולרוב דורשים הכוונה וייצוג מקצועיים של מומחה בתחום. בעוד שאנשים מסוימים מעדיפים לטפל בהתמודדויות משפטיות בעצמם, ישנם יתרונות רבים

קרא עוד »
עו"ד שי סולטן
עריכת דין
מה הפיצוי בגין תאונות אישיות?

תאונות עלולות להתרחש בכל רגע, ולהשאיר אנשים פצועים פיזית, בטראומה רגשית ועומסים כלכלית. כאן נכנס לתמונה פיצויים בגין תאונות אישיות – מתן תמיכה וסיוע נחוצים

קרא עוד »
עורך דין צבאי
עריכת דין
מהי תביעה ייצוגית נגד בנק?

תביעה ייצוגית נגד בנק היא מנגנון משפטי המאפשר לקבוצת אנשים שנפגעו באופן דומה מפעולות או מדיניות של בנק, לבקש ביחד פיצויים או סעדים אחרים. תביעות

קרא עוד »