מדי שנה, מוגשות בישראל קרוב ל-2500 תביעות רשלנות רפואית כנגד מרכזים רפואיים, מרפאות, רופאים וצוותים רפואיים. תביעות אלו מוגשות על ידי מטופלים שנפגעו במהלך הטיפול או על ידי בני משפחתם. לפני שמגישים תביעה, חשוב לדעת מהי רשלנות רפואית, כיצד מגדירים מקרה של רשלנות וכיצד ניתן לקבוע שאכן מקרה כזה קרה.
כיצד מגדירים רשלנות רפואית
הגדרה של רשלנות רפואית היא פעולה רפואית לא סבירה שגרמה לנזק, ישיר או עקיף, בזמן אמת או אחרי תקופת זמן מסוימת, שאלמלא הפעולה, הנזק לא היה נגרם. כלומר, בשביל לקבוע מקרה של רשלנות רפואית יש לפעול בשתי רמות:
רמה ראשונה, לוודא שהפעולה שבוצעה איננה סבירה, חורגת מהאופן בו הצוות המטפל היה אמור לנהוג. זה יכול לקרות באופנים שונים. לדוגמא:
- פעולה אקטיבית לא סבירה.
- אי מתן תרופה נכונה או מינון לא מתאים.
- אי ביצוע בדיקה רלוונטית.
- חוסר היענות והתייחסות לטענות החולה.
- הפסקת ההליך הרפואי טרם סיומו.
ועוד שורה ארוכה של מקרים שבאופן סביר, לא אמורים לקרות אם הצוות הרפואי היה נוהג בצורה מקצועית כפי שנדרש ממנו.
רמה שנייה, יש לבחון שאופי הפעולה גרמה לנזק אצל המטופל. הנזק יכול להתגלות בזמן אמת אך הוא יכול להתגלות אחרי נקודת זמן מסוימת. הדוגמא הקלאסית היא רשלנות רפואית בהריון. הנזק יכול להתגלות בלידה ולעיתים גם בשלב מאוחר יותר כשהילד גדל.
חשוב לציין, יש חשיבות לקשר בין שני הדברים, אופי הפעולה והנזק שנגרם כתוצאה מכך. מאחר ולא כל טיפול רפואי בהכרח מסתיים בהצלחה, הרי שלא כל חוסר הצלחה או נזק רפואי הוא בהכרח תוצר של רשלנות. לכן כשניגשים לבדוק מקרה של תביעה, צריך לבחון האם הצוות הרפואי נהג בצורה סבירה והאם האופן בו נהג, הוביל בצורה מסוימת לנזק שנגרם למטופל.
כיצד קובעים מהי רשלנות רפואית?
כשניגשים להליך תביעה, יש להיעזר בשירותיו של עורך דין רשלנות רפואית שייצג את התובע לאורך התהליך. בשביל להוכיח את הקייס שלו, הוא יבחן 3 דברים עיקריים:
1.הוא יבחן את פרוטוקול הטיפול בלקוח. המטרה היא לבדוק כיצד התבצע הטיפול והאם הוא נעשה באופן שאמור להתבצע או חריג.
2.ייעזר באנשי מקצוע, עדים מומחים, בשביל לבחון האם הטיפול בוצע באופן סביר, כפי שמצופה או בצורה רשלנית.
3.אם הוא מצליח להוכיח שהטיפול היה לקוי ורשלני, אז הוא להוכיח את הקשר בין הטיפול לבין הנזק שנגרם ללקוח שלו.
חשוב לקחת בחשבון, שייתכן ויהיו גורמים נוספים שעלולים להקשות עליו להוכיח את הטענה שלו. למשל, היסטוריה רפואית בעייתית של המטופל או דברים נוספים שהתקיימו במהלך הטיפול וייצרו או תרמו לנזק שהוא מתמודד איתו.
תביעה רשלנות רפואית יכולה להיות מורכבת אך היא חשובה על מנת שהמטופל יוכל לקבל את הפיצוי שמגיע לו.